Gisteren maakte ik telefonisch kennis met een collega coach. Na een paar minuten maakte ze de opmerking:”Ik kan merken dat jij een collega coach bent, want je bent niet bang voor stiltes in ons gesprek”. Deze opmerking zette mij later aan het denken.

Stiltes hebben een belangrijke functie in een gesprek. Je kunt even nadenken over wat je wilt gaan zeggen, of je laat datgene wat je gesprekspartner heeft gezegd even op je inwerken. Volgens mij mag je deze stiltes koesteren. Als je samen met je gesprekspartner de stilte “ervaart”, wordt het gesprek krachtiger.

Een persoonlijk praktijkvoorbeeld

Het eerste weekendje weg met Marloes was een weekendje Schiermonnikoog. We hadden nog geen relatie. Twee begin 30-ers, gewend aan ons eigen leven en eigen beslissingen. Zondag middag was de rek er wel een beetje uit en begonnen we aan de rit terug naar Zoetermeer. Ik vond het nodig om de stilte op te vullen, maar de respons werd snel minder en verdween op den duur. Deze stilte sprak voor zichzelf, maar bleek uiteindelijk erg krachtig.

Nu 25 jaar verder zijn Marloes en ik gelukkig getrouwd, trotse ouders van onze dochter. Af en toe, tijdens een lange autorit, kijken we elkaar even aan en memoreren de eerste stilte van onze terugreis van Schiermonnikoog.

Wil je ook ervaren hoe krachtig een stilte kan zijn, ik nodig je uit om een keer met mij in gesprek te gaan. Je kunt me bereiken op 06-42084168 of stuur een mailtje naar ruud@deluisterspiegel.nl